Saturday, January 8, 2011

Bisul di kaki abah....

    Abah ada kencing manis,darah tinggi dan paling parah abah sudah tidak mampu menguruskan dirinya lagi.Mujur ada adik ku yang belum berkeluarga mahu menjaganya sambil dibantu adik beradik yang lain bilamana mereka ada masa terluang.Mujur juga kami telah dididik supaya sentiasa bersatu dan bersama-sama dikala susah dan senang.Walaupun selalu jugak kami bergaduh tapi sekejap jer, tak sampai setengah jam kami dah boleh ketawa bersama.Itulah kami ,dari kecil hinggalah sekarang.Masing-masing telah ada keluarga sendiri malah sudah ada anak-anak remaja pun,namun kami masih seperti dahulu.... .

    Baru-baru ini ada bisul di betis abah, membengkak dan bernanah.Puas kami pujuk untuk dibawa ke klinik , tapi abah tetap tak mahu.Biar diugut nanti kakinya akan dipotong kalau bisul itu dibiarkan,abah tetap berkeras.Biarlah katanya.Walaupun bacaan gula dalam darah nya tinggi abah tetap nak makan makanan manis kegemarannya.Tentu sekali itu akan memudaratkannya apatah lagi bisul itu kian membesar dan abah mulai merasa sakit.

    Oleh kerana abah tetap berdegil untuk ke hospital maupun ke klinik, akhirnya kami sepakat mengerjakan betis abah.Nah tengoklah apa yang kami lakukan ni....
Nampak ada punat putih di tengah-tengah bisul.kami cuba picit tapi tak keluar.Akhirnya kami gunakan mata pisau cukur nacet untuk toreh di empat penjuru bisul itu...
 Kami sedang membuang nanah.dan berlagak macam tak rasa apa-apa ketika melakukannya.Padahal tuhan saja yang tahu perasaan kami waktu tu. 
Seterusnya kami membersihkan luka dengan menggunakan air pencuci luka.
 Dalam besen tu air yang kami jirus bercampur dengan darah.Tengok tu takder torch light lampu di handset kami menafaatkan...he3....Proses terakhir tentu lah membalutnya dengan bandage.
 Selesai,ni lah sampah sarapnya....
    Dua atau tiga kali sehari kami membersihkan luka abah dan meletakkan madu sebelum membalutnya.Alhamdulillah kini kaki abah beransur pulih.

28 comments:

nub said...

warghh sakit oo...semoga baik2 blaka naa...

ijatnuar87 said...

isk,seriau la plk...tp bgus la...berkerjasama dlm keluarga...

cik ain said...

Alhmdulillah Nub.semuanya dah ok.tk

Buat Ijat - mmg la rasa semacam je mulanya tp nak bt cmna dah trpksa ,kami nekad jer lah.

cik miera said...

sakit nye..smoga ayh awk semakin sihat..bertuah ada ank macam awk..

cik ain said...

Alhamdulillah.luka tu dah sembuh sekarang.tak sia2 usaha kami ...

Muhd Fadil said...

Tak rugi berbakti pada ayah ibu,terlalu besar ganjaran menanti.Moga ayah anda sihat dan sentiasa dilindungi.Amin.

ieMa ackLes said...

ngerinya tgk bisul 2..
hopefully ur father cepat sembuh,.
:)

Aswadi Jawal said...

salam perkenalan...
i follow u, u follow me :)

cik ain said...

Aminnn...terima kasih MF.

buat ieMa:
Alhamdulillah ieMa , luka bisul abah dah sembuh sepenuhnya..terima kasih.

Aswadi ,salam perkenalan juga.

Nur Hani said...

cam pedih je namapaknya, sabar lah yea jaga abah awak :) Insyaallah, panjang umur dia dan mudah-mudahan dia sembuh dari penyakit nya :)

cik ain said...

Aminn..terima kasih hani.Sesungguhnya kita cuma ada seorg ayah dan seorg ibu.Kalau nanti mereka tiada pasti kita akan merindui mereka kan...

pipoq said...

torchlight guna hempon tu yang tak leh tahan nak tengok..hehehe..

ape pun saya doakan semoga kaki abah kak ain cepat sembuh..

CikSiti said...

Alhamdulilah adik bradik cik ain smue bersatu hati...Smoge pengorbanan cik ain adik beradik itu mendapat balasan yg baik dr Allah..

JR Shoppe said...

Bertuah ayah punya anak2 spt Ain & adik beradik. Awas dgn kencing manis, ibu saya baru meninggal 3 hari lepas krn kencing manis...

JR Shoppe said...

Bertuah ayah punya anak2 spt Ain & adik beradik. Awas dgn kencing manis, ibu saya baru meninggal 3 hari lepas krn kencing manis...

cik ain said...

terima kasih cik siti dan JR serta pipoq atas ingatan dan doa ikhlas anda semua.

Anonymous said...

hebatttt

khalidahmacambaguss~O_o said...

oh...itu seram...

Idah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Idah said...

sejuk hati ibu dan ayah miliki anak2 yang bersatu hati..ttg ayah yg tak mau pergi hospital mmg lumrah org tua..mak mertua saya pun sanggup berubat sendiri dr pegi hospital hehe. apapun semoga semuanya selamat.

Rental Mobil Surabaya said...

sewa elf surabaya or rental elf surabaya only on cahayarentcar.com

sewa mobil surabaya | rental mobil surabaya | sewa mobil di surabaya | rental mobil di surabaya | sewa mobil elf surabaya | rental mobil elf surabaya | sewa mobil elf di surabaya | rental mobil elf di surabaya |

sewa mobil surabaya said...

sewa mobil surabaya | surabaya sewa mobil | mobil sewa surabaya | rental mobil surabaya | sewa mobil di surabaya | rental mobil di surabaya | car rental surabaya | rental car surabaya | surabaya car rental | car rental in surabaya | rent car surabaya | rent a car surabaya | surabaya rent car | surabaya rent a car | penyewaan mobil surabaya | persewaan mobil surabaya | penyewaan mobil di surabaya | persewaan mobil di surabaya | car hire surabaya | sewa mobil disurabaya | rent car di surabaya | rent car mobil surabaya | car rental surabaya indonesia

sewa mobil surabaya said...

Guys just sharing, I've found this interesting! Check it out!
Anjem Surabaya | Rental Mobil Bandara | rental mobil mewah | rental mobil weekend

ahda savid said...


Terimakasih bapak sudah berkenan memberikan infonya, saya tunggu postingan selanjutnya yg lebih menarik
sewa mobil
sewa mobil semarang

sewa bus semarang
paket wisata karimunjawa
sewa mobil semarang
sewa mobil jepara
Info dunia online

natural crystal x said...

Nice post and thanks for sharing such an unique post with us perbedaan kista dan miom and infeksi pada miss V or tips Miss V sehat

healthy for women said...

kini lebih tau tentang bisul. jgn lupa baca juga natural crystal x dan ciri-ciri crystal x asli

rental mobil di semarang said...


The information is very useful thank you, we get the info back to
sewa mobil di semarang
mebel jepara
sewa bus di semarang

kain tenun said...


Oke thank you pack the info is very helpful for us, success is always...
kain tenun ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...